Nieuws

Grenzen verleggen voor vakmensen

Elke ondernemer in de metaalsector die tot zijn nek in het werk zit, herkent de uitdaging. Echte vakmensen zijn schaars. Machinefabriek Heerlen heeft daarom letterlijk zijn grenzen verlegd en heeft sinds enige tijd een programmeur/draaier uit India in dienst. Een zet die het bedrijf het liefst veel eerder had gedaan.
Machinefabriek Heerlen heeft meer dan 45 jaar ervaring in de verspaningsmarkt en is onder meer gespecialiseerd in het bewerken van middelgrote series en het samenstellen van (sub)assemblage. Zo houdt het bedrijf uit Hoensbroek zich onder meer bezig met draaien, frezen, slijpen, honen, lassen en monteren. Vakmanschap is een kerncompetitie die Machinefabriek Heerlen altijd hoog in het vaandel heeft gehad. Het bedrijf maakt een sterke groei door, die vraagt om hoger gekwalificeerd personeel. Personeel dat in Nederland niet zomaar voorhanden is.

Internationale vakkrachten

 

De sterke groei van Machinefabriek Heerlen gaat gepaard met op stapel staande investeringen in nieuwe machines. “Meer geavanceerde machines vragen om hoger gekwalificeerde vakmensen die het totale bereik van werkvoorbereiding, programmering en bewerken invullen”, zegt Jos Louwhoff, directeur van Machinefabriek Heerlen. Vanwege eerdere ervaringen met een andere werkgever, kwam Louwhoff bij Jobpertunity uit. De arbeidsbemiddelaar uit Apeldoorn is een full-service verloningsbedrijf met een groot internationaal netwerk. Wegens jarenlange ervaring in de recruitmentsector heeft eigenaar en oprichter van Jobpertunity Wouter van den Broek een netwerk opgebouwd met diverse bedrijven in verschillende landen. “Bij mijn vorige werkgever bemiddelde Jobpertunity veel vakmensen uit Polen”, vervolgt Louwhoff. “Op dit moment zijn echter ook de Poolse vakmensen schaars geworden. Die bekleden in hun eigen land of in Nederland een mooie functie en vanwege die reden hebben wij sinds enkele maanden een jonge programmeur/draaier uit India in dienst.”

Goede arbeidsethos en integratie

De keuze voor een medewerker uit Azië is niet voor niets. “De programmeurs en verspaners uit Azië zijn vaak hoogopgeleide ingenieus uit hoger opgeleide families en hebben daarom de mogelijkheid gehad om te studeren”, zegt Van Den Broek. “Daarom spreken ze goed Engels en zijn ze bovendien zeer gedreven om in Europa te kunnen werken, omdat de kansen op de arbeidsmarkt in eigen land vaak klein zijn. Daarbij integreren ze heel snel en beschikken de vakmensen over een goed arbeidsethos.” Dat is ook Louwhoff opgevallen, die dan ook erg tevreden is met zijn nieuwe Indiase collega Murugesh: “Naast dat Murugesh erg goed werk levert, klikte het vanaf het begin meteen erg goed met de andere collega’s op de werkvloer. Zijn komst heeft ook voor een heuse vernieuwing gezorgd.”

Het traject van Murugesh is met de huidige technieken vlot verlopen. “Wij hadden een vraag en die heb ik bij Wouter uitgezet”, vertelt Louwhoff. “Jobpertunity is daarna voortvarend aan het werk gegaan. Het bedrijf heeft al het papierwerk verricht, maakte een goede voorselectie van de kandidaten, zorgde voor duidelijke tussentijdse evaluaties en heeft ons eigenlijk volledig ontzorgt. We kregen de mogelijkheid om zelf via een videoverbinding een sollicitatiegesprek te houden. Na dat traject heeft Jobpertunity ook voor huisvestiging gezorgd en misschien nog wel belangrijker, Wouter neemt een sociale positie in naar de werknemer. Vooraf wordt veel aandacht besteed aan de normen en waarden in Nederland, aan de leefomstandigheden hier en alle randzaken die nodig zijn om in Nederland te kunnen werken. Jobpertunity communiceert open en eerlijk en dat opgeteld bij mijn goede ervaringen, kies ik bij een volgende functie weer direct voor hetzelfde traject.”

Dezelfde koker

Dat volgende traject kan al heel snel zijn, want Machinefabriek Heerlen heeft nog steeds behoefte aan vakmensen en ook dan zal Jobpertunity weer in beeld komen. “Dat is een bekroning op het werk”, zegt Van Den Broek. “Wij vinden het mooi om te zien hoe we de klanten helpen hun personeelstekort op te lossen en de kwaliteit kunnen verbeteren door vaklieden te leveren.” Om dat te waarborgen, leidt Jobpertunity momenteel ook eerder bemiddelde vakmensen uit Oost-Europa op om op een hoger niveau te komen.

Door ontwikkelingen in de markt, ziet Van Den Broek echter dat er voor Aziatische vakmensen groeiende kansen bestaan om in Nederland aan de slag te gaan. “Vaak hebben de vaklieden uit Azië al ervaring met het werken in buitenland, namelijk het Midden-Oosten en het verre Oosten of hebben ze gewerkt voor buitenlandse bedrijven in het thuisland.

Ook in Nederland werken al jarenlang veel Indiërs of mensen uit andere Aziatische landen in de IT en andere sectoren. Doordat de opleidingen in Nederland nog steeds achterlopen op de vraag, veel Oost-Europeanen in hun eigen land aan het werk gaan en er dus tekorten ontstaan, is er momenteel een instroom van Aziatische vakkrachten. En we merken ook dat de Aziaten erg geïnteresseerd zijn om te integreren. Onze insteek is dan ook om jonge Ingenieurs naar Nederland te halen, te laten integreren en naturaliseren. Zo kunnen wij de beste kandidaten voor de verspanende industrie binnenhalen.”

Hierin wordt hij bijgestaan door Louwhoff, die aangeeft veel eerder voor een collega uit India te hebben gekozen als dat mogelijk was: “Ik heb al meer dan tien jaar ervaring met Jobpertunity. Het is een zeer betrouwbare partij en Wouter is altijd zijn woord nagekomen. Onze volgende kandidaten komen dus zeker weer uit de India-koker van Jobpertunity!”

 

Home

Over ons

Werkwijze

Vacatures

Nieuws

Watermanstraat 64, 7324 AK Apeldoorn, Nederland

Telefoon: +31 55 2000 245

Mail: info@jobpertunity.nl